Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Biografija

abelic1

Moj životni moto je “i ja to mogu“. Rođena sam 1980 godine u Zagrebu. Zovem se Andrea Belić. Živim u Ivanić Gradu. Od rođenja bolujem od cerebralne paralize. Osnovnu školu sam pohađala u Iv. Gradu, do polovice petog razreda. Bila sam učenica jedne predivne osobe, nadasve velikog čovjeka, učiteljice gospođe Danice Ožetski koja me prihvatila kao svu ostalu djecu. Nastavila sam školovanje u Zagrebu u centru Goljak.

Više...

 

Putovanje Ivanić-Grad-Split-Vela Luka – Vela Luka-Split-Ivanić-Grad

 
Kako već niz godina odlazim na godišnju rehabilitaciju u Vela Luku tako sam i ove godine išla.
  
Krenula sam na put 02. 07. 2011., u večernijm satima vlakom iz Ivanić-Grada direktno do Splita. Obzirom da vagoni nisu prilagođeni za osobe s invaliditetom sa smanjenom pokretljivošću, tj. u invalidskim kolicima, iako sam u pratnji roditelja, kod ulaska u vagon trebam dodatnu pomoć. U Ivanić-Gradu kod ulaska u vlak su mi pomogli ljubazni djelatnici željeznice i smjestili me u kupe. Putovanje je bilo ugodno, u ranim jutarnjim satima 03. 07. 2011. stigli smo u Split gdje su nas dočekali djelatnici željeznice i pomogli kod izlaska iz vlaka.

Više...

 

10. Festival «jednakih mogućnosti»

 
U organizaciji Društva tjelesnih invalida održan je 10. Festival «jednakih mogućnosti» u periodu od 24. do 26.05.2011. u Zagrebu.
 
Festival “jednakih mogućnosti” održava se već 10 godina u stalnom terminu od 24.- 26. svibnja. Na Festivalu sudjeluju izvodači raznih profila, s predstavljem glazbeno-scenskih izvedaba, likovnim stvaralačkim dijelima, i skulpturom, igrama mobilnosti te sportskim igrama.
 
Razmještaj naprava za postavu umjetničkih dijela bio je postavljen u paviljon u šatoru. Sudionici likovnog stvaralaštva imali su stalke za slike (100x100 cm) a za skulpture stolove (170x80 cm). Ovo je bilo jako dobro za nas izvodače jer nismo trebali navečer spremati radove, kada se paviljon zatravao.
 
Cijelo dnevni program se odvijao na Trgu bana Josipa Jelačića od 10-22 sata. Svečano otvorenje Festivala “jednakih mogućnosti” bilo je 24. 05. 2011. s početkom 10:30h, otvorio ga je gradonačelnik Grada Zagreba gdin. Milan Bandić; otvorenju je nazočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.
 
Svaki sudionik je dobio svoga volontera-asistenta, to su studenti iz raznih fakulteta, nekima je to bio prvi susret s nama - osobama s invaliditetom. Zadatak volontera - asistenta je sudioniku pomagati oko štanda, donositi okrijepu itd.
 
25. 05. 2011., pridružila nam se skupina umjetnika slikara iz susjedne nam Slovenije. Oni slikaju ustima. Imali smo mogućnost vidjeti rad ustima te rad dvoje naših umjetnika koji rade nogom.
 
U igrama mobilnosti i sportskim igrama mogli su se uključiti građani i prolaznici bez invaliditeta. Nažalost zaintresiranost je bila vrlo slaba.
 
Igre mobilnosti: svladavanje zapreka u invalidskim kolicima. Sportske igre: košarka, odbojka i tenis u invalidskim kolicima, boćanje za osobe s mišićnom distrofijom
 
Program Festivala su uljepšale naše estradne zvijezde Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Otkazani let, Đani Stipaničev te drugi. Naši volonteri-asistenti počastili su nas svojom plesnom točkom iznenađenja, s plesnom točkom su zatvorili FM.
 
Cilj ovog Festival je pokazati da i mi, osobe s invaliditetom možemo pridonijeti društvu svojim dijelom te da nas se prihvaća ravnopravnim u svakom segmentu života. Još uvijek se govori “osobe s posebnim potrebama”, iako je to krivi naziv. Ja bih rekla da smo osobe s posebnim sposobnostima, to bi bolje odgovaralo.
 
Nadam se da će se još niz godina Festival održavati, lijepo je da se može negdje pokazati svoja umjetnička djela te svoja iskustva i nadahnuća podjeliti s drugima. Također, ugodno je sresti poznata lica stečena na Festivalu “jednakih mogućnosti” kao i sklopiti nova poznanstva.
 
Sve pohvale organizaturu Društva tjelesnih invalida pod vodstvom gospodina Milana Ožegovića. Velika hvala za lijepa tri dana druženja i dobru organizaciju i Milici Gregurić, Jerini Špoljarić, Branki Bajt, Martini Pavić, volonterima i ostalim suradnicima te svim sudionicima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješno odrađenom FM jer je svaki puta Festival sve bolji.
 

Obilježavanje 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba sa cerebralnom paralizom

 
Društvo osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb i Hrvatski Savez  udruga cerebralne i dječje paralize organizirali su tribinu povodom obilježavanje 5. svibnja – Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, okrugli stol na temu: «Promocija i edukacija o mogučnostima osoba s motoričkim teškoćama»

Više...

 

U spomen na našeg predsjednika Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize prim. dr. sc. Miroslava Pospiša

Prim. dr. sc. Miroslav Pospiš bio je predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize od 1988. - 2010. godine. Rođen je 3.03.1942. godine u Zagrebu, živio je i radio u Varaždinu.

Posvetio je cijeli svoj život istraživanju i poboljšanju kvalitete života djece s cerebralnom - dječjom paralizom kao i djece s različitim poteškoćama, općenito osoba s invaliditetom. Zalagao se za prihvaćanje u redovne škole za svu djecu bez obzira na oblik invaliditeta.

Kroz dugogodišnji rad napisao je veliki broj stručno znanstvenih knjiga, od kojih su neke prevedene i na engleski jezik. U svijetu bio je veoma cijenjen i priznat stručnjak, a u Hrvatskoj je bio jedan od rijetkih liječnika koji se bavio znanstvenim radom u istraživanju cerebralne paralize.

Usprkos svojoj teškoj bolesti prim. dr. sc. Miroslav Pospiš također se punim plućima posvetio radu saveza, 2005. godine je započeo projekt "Samozastupanje osoba s cerebralnom paralizom" što je pomoglo osobama s cerebralnom paralizom da postanu samo svjesne svojih mogućnosti te da mogu govoriti u svoje ime te odlučivati o svojim životnim odlukama. 2009. godine na doktoru incijativu proveden je projekt "Klubovi samozastupanja mladih osoba s invaliditetom". Pod rukovodstvom doktora Miroslava izdan je časopis Glasnik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize - HSUCDP. Dobivao je sve pohvale od Slovenskog Saveza "Sonček".

Moj prvi susret sa prim. dr. sc. Miroslavom Pospišom bio je 2006. godine na edukacijskom skupu u Varaždinskim Toplicama. Bio je to srdačan susret, imala sam osjećaj kao da se znamo već dugo, nosit ću ga u trajnom lijepom sjećanju. Njegov način predavanja ostavio je na mene snažan utisak. Sa dušom i srcem je predavao. Kada bi bila koja stručna riječ što ne bi razumjeli, objasnio bi jednostavnim riječnikom, što me se također veoma dojmilo. Imao je pristup osobi ravnopravno sebi, invalidnost nije primjećivao već osobnost osobe pa onda tek invaliditet. Nakon predavanja vrlo rado je volio neslužbeno pridružiti se nama u društvo, a mi bi se onda skupili kao pilići te bi razni razgovori su potekli. Znao bi nam pričati o svojim dječjim nestašlucima, kako je otišao ne medicinu, što ga je zaintrigiralo da proučava područje cerebralne paralize.

Kroz cijeli svoj rad zalagao se punom snagom za kvalitetniji, pravedan život djece i osoba s cerebralnom - dječjom paralizom. Naš dragi predsjednik, prijatelj, veliki stručnjak, znanstvenik, a nadasve veliki čovjek prim. dr. sc. Miroslav Pospiš nažalost zauvijek nam je otišao 12.06.2010., izgubivši bitku s opakom bolešću.

Prije dvije godina u to vrijeme smo slavili 40. godina postojanja saveza. Neka počiva u Božjem miru, neka mu je laka zemlja, a njegova djela neka govore mnogim nadolazećim generacijama, a mi koji smo surađivali s njim, zauvijek će nam ostati u srcima s njegovom pozitivnom energijom.
 

Obilježavanje 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba sa cerebralnom paralizom

Društvo osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb i Hrvatski Savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirali su tribinu povodom obilježavanje 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba sa cerebralnom paralizom, okrugli stol na temu: "Socijalne usluge za odrasle osobe s invaliditetom".

Tribina je održana povodom 05. svibnja - Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom u Zagrebu, na Kaptolu 27, u sklopu projekta "Susjedi u akciji" financiran u okviru programa Europske Komisije - Eurupa za građane.

Nažalost obilježavanju 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba sa cerebralnom paralizom s nama nije bio iz zdravstvenih razloga naš dugogodišnji predsjenik Hrrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize prim. dr. sc. Miroslav Pospiš. Velikim pljeskom od srca smo mu poželjeli dobar oporavak. Okruglom stolu bila je nazočna saborska zastupnica Ljubica Lukačić te savjetnica pravobraniteljice Anke Slošnjak Branka Meić.
 

Više...

 

Samozastupanje osobe s cerebralnom paralizom – osobe s invaliditetom

Veoma je važno da dijete s cerebralnom paralizom, kao i s ostalim poteškoćama u razvoju raste uz roditelje i obitelj i da se osjeća ravnopravnim članom obitelji prema svojoj dobi i sposobnostima. Na taj način dijete uči prihvaćati samog sebe.

Isto tako je važno da dijete s cerebralnom paralizom kao i dijete s drugim poteškoćama od najranije dobi bude uključeno u odgojno obrazovne ustanove, tj. da pohađa vrtić, školu i u druge aktivnosti koje postoje u lokalnoj sredini u kojoj živi. Dijete stječe pouzdanje i sigurnost u sebe uz podršku obitelji i okoline jer se osjeća prihvaćeno. Na taj način dijete uči samog sebe samozastupati od malih nogu. Ujedno sredina uči prihvaćati različitost.

Više...

 

Edukacijske radionice u Varaždskim Toplicama mladih osoba s invaliditetom

Hvratski Savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je radionice uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na temu: «KLUBOVI SAMOZASTUPANJA MLADIH OSOBA S INVALIDITETOM» u Varaždinskim Toplicama u hotelu «Minerva» u periodu od 27. - 29.11.2009..

Više...

 

Obilježavanje 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba sa cerebralnom paralizom

Društvo osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb i Hrvatski Savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirali su tribinu s temom: „Mogućnosti djece s motoričkim teškoćama u obrazovnom sustavu“. Tribina je održana povodom 5. svibnja – Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, koji se na prijedlog prim. dr. sc. Miroslav Pospiša, predsjednika HSUCDP i uz podršku predsjednika RH, Stjepana Mesića na prigodan način obilježava od 2001. godine Ovogodišnja tribina održana je u Zagrebu, na Kaptolu 27, u sklopu projekta „Senzibilizacija javnosti o osobama s invaliditetom“, uz podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te u suradnji s „Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama PUŽ“.

Više...

 

Edukacijski skup «Preduvjeti osnaživanja osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici» u Varaždinskim Toplicama

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je edukacijski skup s temom: „Preduvjeti osnaživanja osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici“, koji je održan u Varaždinskim Toplicama u periodu od 19. do 21. 03. 2009.

Više...

 
Više članaka...