Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Mladi i društveni razvoj

Rano ujutro krenuli smo na vlak za Ogulin na "III. Nacionalna konferencija za mlade Bjelolasica 2007"., iz kojeg nas je autobus odvezao na Bjelolasicu. Po dolasku smo upali u gužvu, zbrku, a potom se trebalo prijaviti i zabava je mogla početi.

Dragi moji, 6.-7. srpnja na Bjelolasici je održana III. Nacionalna konferencija za mlade pod nazivom 'Mladi i društveni razvoj' u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Konferenciju je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i moja prijateljica Jadranka Kosor. U uvodnom obraćanju mladima iz cijele Hrvatske gđa. Kosor se osvrnula na nedavno doneseni Zakon o Savjetima mladih i Zakon o Volonterstvu. Isto tako napomenula je kako je Vlada usvojila Nacionalni program djelovanja za mlade (NPDM) koji sadrži 110 mjera raspoređenih u osam područja, te je također podsjetila kako je na I. i II. konferenciji mladih definirano četrdesetak prioritetnih mjera iz NPDM-a čija je realizacija predviđena u razdoblju od dvije godine, a u suradnji s članovima Savjeta za mlade izrađen je i Operativni plan provedbe Nacionalnog programa djelovanja za mlade za 2006./2007. godinu. Pohvalila se i dobrom suradnjom s Mrežom mladih hrvatske. Potpredsjednica Kosor predstavila je i kampanju „Svi različiti, svi jednaki“, u kojoj je kao koordinator provedbe aktivnosti na razini Republike Hrvatske zaduženo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje je u siječnju 2006. godine formiralo Nacionalni odbor za kampanju „Svi različiti - svi jednaki“. Tijekom kampanje Vijeća Europe predviđeni su događaji koji uključuju tematske konferencije, simpozije i seminare, edukacije i treninge u koje se najvećim dijelom uključuju mladi. Sukladno preporukama Vijeća Europe, Kampanja će se u Republici Hrvatskoj provoditi na nacionalnoj i lokalnoj razini, a sastojat će se od zajedničkih i pojedinačnih aktivnosti. Nacionalni odbor predvidio je aktivnosti od lipnja 2006. do listopada 2007. godine, sukladno trajanju Kampanje Vijeća Europe. Teme koje će biti obuhvaćene Kampanjom su rasna, spolna, nacionalna, vjerska diskriminacija, osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju te isticanje različitosti kao bogatstva. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tiskalo je majice i bedževe na Hrvatskom jeziku s logotipom Kampanje, koji su podijeljeni svim sudionicima konferencije na Bjelolasici. Nakon plenarnog djela konferencije, sudionici su se rasporedili po interesnim skupinama i krenuli s izradom novog nacionalnog programa djelovanja za mlade kroz tematske radionice:

- obrazovanje i informatizacija,
- zapošljavanje i poduzetništvo,
- socijalna politika prema mladima,
- zdravstvena zaštita i reprodukcijsko zdravlje,
- aktivno sudjelovanje mladih u društvu,
- izgradnja civilnog društva i volonterski rad,
- kultura mladih i slobodno vrijeme,
- mobilnost, informiranje i savjetovanje.

Predstavnici naše udruge Igor Pejak i ja, Nikola Glibo aktivno smo sudjelovali u radionici koja se odnosila na obrazovanje i informatizaciju i predložili:

- trajno rješavanje dostupnosti potrebne stručne literature za slijepe učenike i studente.
- uklanjanje arhitektonskih barijera u svim obrazovnim, kulturnim i javnim ustanovama kako bi se osobe s poteškoćama u kretanju lakše koristile tim prostorima.

Nakon napornog radnog dana došla je isto tako naporna noć u kojoj su se sklapala nova prijateljstva i poznanstva uz dobru kapljicu svega i svačega i tako do dugo u noć.