Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Na Krku o Krku

Kao i protekle dvije godine i ove je održan ljetni kamp za mlade s invaliditetom u trajanju od 30. srpnja do 5. kolovoza s ciljem da se osmisli način obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca.

Prema Krku Tog ponedjeljka, sa svom potrebnom opremom, dva automobila i kombijem (i još je riječki kombi dovezao riječane), negdje oko 10 sati ujutro, nas dvanaestero zaputilo se, prema još uvijek službeno najvećem otoku na Jadranu – Krku – točnije prema kampu Ježevac koji se nalazi u gradu Krku.

Nedugo nakon što smo stigli i postavili svoje improvizirane kućice (šatore), kiša nam je poželjela dobrodošlicu.. No, to nije bio razlog za odustajanje od kampiranja. Dok su neki već od prije poučeni iskustvom kampiranja uz vremenske neprilike, drugima je to bio prvi doživljaj, uključujući i mene, spavati u šatoru dulje od jedne noći. Nakon prve, ne baš prospavane noći, u burno ali sunčano jutro, nakon doručka, podjelili smo se u tri grupe. Jednima je bio zadatak istražiti sadržaje u kampu, drugima događanja u gradu Krku, a trećima što i gdje posjetiti na otoku. Trebali smo mapirati područja, pronaći ambulantu, ljekarnu, poštu, bankomate, knjižnicu te zapamtiti adresu i radno vrijeme. Poslijepodne istog dana napravili smo plakate sa svim informacijama koje smo prikupili, te njima oblijepili prozore našeg kombi vozila. Cilj ovoga je svima jasan. Te večeri u kamp nas je došlo posjetiti nekoliko mladih iz Udruge «Maslina» s njihovim predvodnikom Romanom Kovačem, koji se bave promoviranjem kvalitetnijeg kulturnog, sportskog i ekološkog života mladih otoka Krka.

Osim druženja, maslinari su nam održali brzopotezni tečaj vezanja pomorskih čvorova, što je neke od nas oduševilo. Trećeg dana našeg kampiranja, malo bolje naspavani, imali smo radionicu na kojoj smo osmišljavali način obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Bili smo jako brzi, možda zbog iskustva prethodnih godina. Što smo osmislili? Neka to ostane mala tajna, barem zasada.

Popodne i večer tog dana proveli smo, uglavnom u kupanju, sunčanju i naravno druženju, što međusobno, a što s mladima iz «Masline» koji su nas ponovno posjetili. Od njih smo dobili malo više informacija o samom otoku i mjestima koje smo planirali posjetiti. Informacije su nam dobro došle s obzirom na to da je slijedećeg dana uslijedio izlet po otoku.

Điro di Krk
I tako slijedećeg jutra, nakon doručka, oko 9.30 sati, uz zrake sunca uputili smo se na izlet po otoku. Naša prva stanica trebala je biti Malinska. U nadi da ćemo tamo nahraniti patke, vidjeti izvor s jeguljama ili posjetiti koju crkvicu, uspjeli smo vidjeti balkon bez vrata i prozora, i to kroz stakla auta, te gužvu u centru zbog koje smo produžili dalje. Sljedeća stanica bila je u Njivicama. Kava je bila odlična. Toliko o Njivicama. Zatim smo krenuli prema Dobrinju, krasnom mjestašcu na srednjem dijelu otoka, na 200 metara visokom obronku iznad uvale Soline. Tamo smo posjetili stari mjesni perivoj i zvonik župne crkve. S perivoja se pruža prekrasan pogled na zaljev Soline u podnožju, te okolna mjesta, obalu i u daljini Omišalj. Sljedeća stanica bio je Vrbnik. Pri samom ulasku u mjesto nemoguće je nezapaziti velike vinograde po kojima je Vrbnik i poznat. Po samom dolasku u mjesto uputili smo se u obilazak starog grada. Nažalost nismo ga cijelog obišli. Ah to vrijeme. Od onoga što smo tamo vidjeli jest crkva sv. Vida, vidikovac s kojeg se pruža pogled na cijeli istočni Kvarner i dio otoka Krka i što ipak nismo propustili «najužu ulicu na svijetu» - Grškovićev prolaz 14. Meni je to osobno, uz sam grad Krk, najljepše mjesto na otoku. Pogodite koje mjesto je nezaobilazno za turiste kada dolaze na Krk? Baška i Jurandvor, naravno! Pa smo se i mi zaputili u Bašku. Nismo je baš obilazili, bila je gužva pa smo tamo samo dobro ručali. No, ono što nismo propustili je Jurandvor i Bašćanska ploča, gdje je bila posljednja stanica našeg izleta, prije povratka u kamp. O Bašćanskoj ploči i Jurandvoru uglavnom sve znate pa neću o tome pisati. Te, večeri, istog dana, neumorna ekipa se odlučila za izlazak u grad. Dok su se neki odlučili za kulturno uzdizanje pa su pogledali predstavu družine «Histrioni» - Hercegovac za volanom, koja se odigrala u staroj jezgri grada, neki su, poput mene, uživali na kavi uz more. O čemu se radilo u predstavi? To ne znam! O čemu se radilo na kavi? E to je već druga priča...

Susret s gradonačelnikom
Sljedećeg jutra oko 10:00 sati u novoj gradskoj knjižnici, već tradicionalno, imali smo zakazan susret s gradonačelnikom grada Krka, Dariom Vasilićem. Na susretu se uglavnom govorilo o tome da se u gradu što bolje prilagodi pristup za osobe s invaliditetom te smo davali ideje što, kako i gdje bi bilo dobro napraviti, što je bio i cilj ovog susreta.

Splendissima civitas larictaram (presjajni grad Krk)

Tog popodneva nakon susreta s gradonačelnikom, jedan dio ekipe, uključujući i mene, odlučio je prošetati starom jezgrom grada Krka. Od onog što smo zanimljivo vidjeli je svakako višekutna kula na obali, mala gradska vrata iz 1398. s likom Sv. Kvirina, Frankopanski kaštel, stara gradska vijećnica iz XVI stoljeća, katedrala s dva kata iz IV. stoljeća te vrata slobode. Te večeri na brodu je održana party uz band Hotline, tako da smo i na tome prisustvovali.

Fakultativni izlet brodom
Predzadnji dan našeg kampiranja odlučili smo se malo opustiti. Tako, dok su jedni odlučili provesti dan u kampu, drugi, a u tu skupinu spadam i ja, odlučili smo se na izlet brodom. Polazak je bio u 11:00 sati s rive u gradu. Prva točka izleta bio je otočić Košljun, nedaleko od Punta, poznat po svom Franjevačkom samostanu i muzeju s etnografskom zbirkom koja sadrži brojne predmete krčkih ribara i seljaka. Nako sat vremena stanke na Košljunu, krenuli smo prema tzv. Golden beach (zlatna plaža) koja se nalazi na pola puta između Punta i Stare Baške. Naime, direktan izlazak s broda na plažu nije moguć jer je plaža uska i omeđena s velikim prekrasnim stjenama, pa smo se usidrili na moru i malo se okupali. Sljedeća točka našeg izleta bile su hridi pod nazivom Kormati, gdje smo uz laganu vožnju hranili galebove po kojima su te hridi poznate. Pogled je bio neopisiv. Nakon toga krenuli smo prema otoku Plavniku koji se nalazi nedaleko od Cresa, gdje smo se usidrili ispred male špilje u kojoj smo se i okupali. Kupanje u špilji za mene je bilo nezaboravno iskustvo. Osjećaj je bio spektakularan. Šteta što nismo imali adekvatnu opremu za ronjenje. I posljednja točka ovog izleta bilo je promatranje bjeloglavih supova, također na Plavniku. Šteta bi bilo ne vidjeti tako posebne ptice, koje su danas nažalost ugrožena vrsta – stoga, budimo prijatelji životinja. Oko 17:00 sati vratili smo se u Krk.

Šmrc...
Osvanulo je i posljednje jutro u kampu. Vrijeme je za pakiranje i odlazak. Kako mi se samo nije dalo... A i ostali bi se složili sa mnom. Kamp smo napustili oko 11:00, ali otok nismo tako brzo napustili. Prije nego što smo se konačno rastali, posjetili smo Omišalj, gradić blizu Krčkog mosta. Malo smo prošetali starom gradskom jezgrom te popili našu posljednju zajedničku kavu prije povratka kući. Eee, dome slatki dome.

Zaključak:
Ako želite upoznati sve čari i ljepote otoka Krka, boravak od tjedan dana nije dovoljan. Stoga smo odlučili da ćemo sljedeće godine produžiti naše kampiranje, te pokušati organizirati prvi međunarodni kamp za mlade s invaliditetom u Hrvatskoj.