Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Ništa nije gotovo, dok rektor ne kaže da je gotovo

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc Aleksa Bjeliš primio predstavnike Udruge ZAMISLI u srijedu, 14. ožujka s početkom u 14.30 sati.

Ispred Sveučilišta na sastanku su nazočili: Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, Tajnica Rektorata dipl. iur. Olga Šarlog Bavoljak, Prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom dr. sc. Ljiljana Pinter, Prof. Leila Kiš-Glavaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te elanovi Udruge Zamisli: Svjetlana Marijon, Roman Baštijan, Valentina Crnjaković, Suzana Bliznac, Marijan Jurešia, Gordana Glibo i Denis Marijon.

Rektor je pozdravio nazočne, izrazio žaljenje zbog osobne nedovoljne upućenosti. Također, kako je rekao, za Udrugu Zamisli čuo je prije deset dana kada smo zatražili sastanak kako bismo ga izvjestili o organiziranoj konferenciji o studentima s invaliditetom. Izrazio je žaljenje što je došlo do toga da smo reagirali prema članovima Senata uoči održavanja sjednice, 13. ožujka. Ispričao se, ali i upozorio da smo se isto tako i mi trebali ranije sami uključiti u sve. Upoznao nas je s koracima vezanim uz osnivanje Ureda za studente s invaliditetom. Senat je i službeno donio Odluku o osnivanju Ureda. To ipak znači samo početak postupka u kojemu ae se formirati inicijalni Odbor kojega će činiti predstavnici studenata i profesora s vodstvom prorektorice za nastavu. Pročitan je sadržaj Odluke s kojom ranije nismo bili upoznati. Članovi udruge pokazali su zadovoljstvo Rektorovom odlukom i naglašavanjem toga da ništa još nije odlučeno osim činjenice da je Ured kao tijelo pokrenut. Isto tako, Rektor se ogradio se od svih priea u kojima se vea govori tko će i kako raditi u Uredu. Rektorova je želja da kroz jedan profesionalan način uključi sve koji bi mogli pridonijeti što kvalitetnijem uhodavanju rada Ureda.

Posebno nas se dojmila točka III. koja nema dodatna obrazloženja i pojašnjenja te smo se ohrabrili točkom IV. koja spominje poseban opći akt. Taj akt bi trebao donijeti Rektor te je spreman da u izradu uključi širi spektar interesa od onih koje je naslijedio stupanjem na dužnost.

Najveae iznenađenje susreta bio je slučajni dolazak prof. dr. sc. Vjekoslava Jerolimova koji se na ulazu ispričao što ometa, naveo da je u prolazu te je čuo da smo tu.

Možda je dovoljno učinjeno, nakon svega možemo zaključiti da je Rektor bio nedovoljno informiran. Dobra je stvar da je izrazio spremnost da u buduae aktivnosti uključiti širu javnost, te na web stranici objaviti sve materijale vezane uz Ured za studente s invaliditetom. Vidjeli smo i da postoji materijal od 20-tak stranica vezan za osnivanje ureda, ali nismo upoznati što taj sadržaj predstavlja pa se nadamo da će uskoro osvanuti na obečanom linku.

Rektor je predložio da imenujemo jednog studenta s invaliditetom kao predstavnika Udruge Zamisli u radnu skupinu. Također smo zamoljeni da predložimo imena profesora za koje smatramo da su zainteresirani za uključivanje u rad.

Naš cilj kroz reakciju prema članovima Senata bio je ukazati Rektoru da su sastavnice isključene i da većina studenata s invaliditetom nije upučeno.

Osobno smatram da smo potigli cilj, a kakvi će biti rezultati pokazati ae nadolazeće razdoblje.