Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Samozastupanje - Matura – Ispit zrelosti

S osam i pol godina krenula sam u prvi razred i tada je krenula moja borba sa samodokazivanjem. Svi su se pitali da li ću moći završiti barem četiri razreda osnovne škole. Mojoj učiteljici sam bila prvo iskustvo s učenicom s posebnim potrebama. Počeci su bili teški. Zajedno sa mnom mučila se moja obitelj, a pomoć sam imala i od kolega iz razreda. Paralelno s osnovnom školom upisala sam redovnu glazbenu školu. Na kraju četvrtog razreda morala sam na dvije operacije i duge rehabilitacije. Pola petog razreda provela sam u kolicima s gipsom. Obitelj me je odvozila i dovozila, premještala iz učionice u učionicu. Moj individualni program za mene je napravila tadašnja defektologinja Slavica Nikšic. Kod nekih profesora nisam bila niti malo oslobodena tako da sam morala sve kao i ostali. Takav sam način voljela jer bi se dokazala da mogu puno više nego što drugi misle. Prolazile su godine i trebalo je razmišljati o odabiru srednje škole. Pedagozi su za mene idealnim rješenjem smatrali Centar za odgoj i obrazovanje osoba s posebnim potrebama «Dubrava» u Zagrebu. Za mene je to bilo neprihvatljivo rješenje te sam se odlučila za upis u srednju Ekonomsku školu. Nije išlo tako lako kao u osnovnoj školi, ali sa svojom upornošcu i radom snalazila sam se i sa problemima jedne srednjoškolke. Na kraju trećeg razreda išla sam na maturalno putovanje u Španjolsku. Razrednica se nije usudila mene voditi samu pa sam u pratnju povela sestru, ali to mi nije uskratilo prekrasne doživljaje na maturalnom putovanju. Napokon je došla matura – ispit zrelosti. Marljivo sam učila, pisala radnju za koju je profesorica mislila da mi ju je napisao netko drugi. Položila sam u prvom roku. Kada sam kretala u osnovnu školu cilj mi je bilo završiti srednju školu, ali sada su ambicije veće i želja mi je upisati fakultet.