Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Tribinom na Filozofskom fakultetu započela kampanja „Moj invaliditet nije moj identitet“

Tribina - Moj invaliditet nije moj identitet

Moj invaliditet nije moj identitet", naziv je tribine održane 28. listopada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Time je započela istoimena kampanja Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“, čiji je cilj povećati razumijevanje profesora i studenata s invaliditetom o važnosti visokog obrazovanja za studente s invaliditetom.  
Kampanja o važnosti visokog obrazovanja za osobe s invaliditetom trajat će do 12. kolovoza 2011. Godine. U tom će periodu ovom kampanjom udruga Zamisli, sa po jednom aktivnosti u svakom mjesecu, obilježiti Međunarodnu godinu mladih, koju su proglasili Ujedinjeni narodi.Na tribini su se čula različita gledišta iskustva. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak upozorila je da je za uspješno studiranje osoba s invaliditetom najvažniji element pristupačnosti i tehnička podrška, koju za sada studenti još uvijek osiguravaju preko udruga. Također je istaknula da odgovornost uspješnog studiranja leži i na samom studentu s invaliditetom, a ta je da tijekom studiranja pokaže svoje sposobnosti i mogućnosti.
 
Dekan Filozofskog fakulteta prof.dr.Damir Boras naglasio je kako njegov fakultet čini sve kako bi studentima s invaliditetom olakšao suradnju, izrazivši nadu da će tako biti i dalje. Profesor dr. sc. Boras je potom, izvan programa zamolio dekana Dramske akademije, da kaže nekoliko riječi. Dekan Midžić se je sa nekoliko rečenica osvrnuo na mentalne barijere koje društvo ima prema osobama s invaliditetom. Profesor na Filozofskom fakultetu, dr.sc. Neven Budak je posebno naglasio kako profesori na Sveučilištu nisu dovoljno educirani kako pristupiti studentima s invaliditetom i na koji način održavanje nastave prilagoditi njihovim potrebama i mogućnostima.
 
Dr. Robert Holjevac je opisao kako je studirao u doba kada informatička podrška za osobe s oštećenjem vida nije bila razvijena. Predavanja na fakultetu je snimao na kasete i kasnije učio preslušavajući ih. Dr. Holjevac je danas profesor na Institutu za Hrvatsku povijest, te kaže kako ima dobru komunikaciju sa studentima. U svom je izlaganju posebno istaknuo problem da profesori u komunikaciji sa studentima s invaliditetom postupaju isključivo po svojem karakteru, a ne znanju.
 
Iva Hiršl, po zanimanju profesor rehabilitator, danas je tajnica udruge „Zamisli“. Najprije je opisala svoje iskustvo studiranja osobe s oštećenjem sluha. Potom se osvrnula na neka međunarodna iskustva u studiranju osoba s invaliditetom. Tako primjerice, U Turskoj su gluhi studenti oslobođeni učenja stranih jezika, dok su u SAD-u razvijeni softveri koji pretvaraju napisane riječi u zvuk. Sudionici tribine su se složili da kada su u pitanju studenti s invaliditetom, njihov invaliditet zasigurno nije njihov identitetet, no bez obzira na to. Ipak, u društvu još postoje mnoge fizičke i mentalne barijere koje tek trebaju biti prevladane.
 

Tribina - Moj invaliditet nije moj identitet Tribina - Moj invaliditet nije moj identitet