Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

SASTANAK SUDIONIKA MEĐUNARODNOG PROJEKTA DODJELE NAGRADE ZA NOVINARSKE RADOVE KOJI IZVJEŠTAVAJU O SIROMAŠTVU

21.-22.9.2016.g. u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa, Zagreb

Udruga ZAMISLI je članica Hrvatske mreže protiv siromaštva(HMPS) koja se bavi pitanjima siromaštva i socijalne isključenosti, te društveno povezanim pitanjima u Hrvatskoj, oslanjajući se i na europski kontekst.

HMPS ove godine sudjeluje u provedbi međunarodnog projekta dodjele nagrade za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu. U okviru projekta je21. i 22. rujna 2016.g. održan radni sastanak s predstavnicima nacionalnih mreža protiv siromaštva iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Finske i Islanda na kojem je prezentiran rad pojedine zemlje na projektu. Dodjelu nagrade za dostojno izvještavanje o siromaštvu je 2011. godine, pod nazivom „Frombelow“, pokrenula Austrijska mreža protiv siromaštva (Austrian Anti PovertyNetwork) koja ove godine pruža stručnu podršku u proširenju projekta dodjele Nagrade na međunarodnu razinu, u spomenutim zemljama, od kojih će svaka dodijeliti nagradu na nacionalnoj razini.

HMPS će nagradu pod nazivom„Svjetionik“ krajem godine prvi put dodijeliti novinarima koji na dostojan način izvještavaju o siromaštvu u zemlji.Posebnost Nagrade se ističe u činjenici da radove ocjenjuje žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva (nezaposleni mladi, samohrani roditelji, beskućnici, korisnici socijalnih usluga...).Nagradom se želi promicati izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva te koje je usmjereno konstruktivnim rješenjima za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj, izbjegava isključivo senzacionalistički pristup, neprovjerene informacije i izvore podataka, kao i utvrđivanje predrasuda i stereotipa o siromaštvu i osobama s iskustvom siromaštva.

Poziv novinarima i prezentiranje nagrade javnosti će se odviti u narednim danima.
Projekt se u Hrvatskoj provodi uz financijsku potporu ERSTE Zaklade.