Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Zamisli: Priča iz Craiove

Na 10-dnevnom Erasmus+ treningu "Moć neformalnog učenja" sudjelovalo 25 osoba iz 8 zemalja: Rumunjske, Bugarske, Grčke, Italije, Slovačke, Slovenije, Turske i Hrvatske. Andreja Frica iz Udruge CINAZ, Lucija Bajlo iz Kazališne udruge Igrajmo se Zadar i moja malenkost, tijekom 10 dana razvijali smo kompetencije važne za zapošljavanje mladih. Bavili smo se soft-skills područjima: komunikacijskim vještinama, upravljanju vremenom, timskim radom, vodstvom i načinima rješavanja problema.

 

Bio je  to moj prvi posjet Rumunjskoj. Oduševljena sam Bukureštom, njihovom prirodom, ljudima i kulturom. Trening je bio vrlo intenzivan i koristan. Trenerica Aida je nevjerojatna žena koja je u 8.mjesecu trudnoće odradila cijeli trening i vodila nas na izlaske i izlete. Prvih nekoliko dana, upoznavali smo se s već navedenim temama kroz igre i refleksiju, ali ovaj put uz dodatnu perspektivu facilitatora, kako bismo naučili facilitirati slične aktivnosti u budućnosti. Nakon iskustvenog učenja o svakoj od tema, u malim smo grupama detektirali kompetencije koje se razvijaju kroz određenu aktivnost, a koje su potrebne mladima na tržištu rada. Zatim smo formirali 5 malih grupa u kojima smo kroz 2 dana osmišljavali igre i aktivnosti koje poboljšavanju kompetencije detektirane za svaku od tema. Moja grupa bavila se upravljanjem vremenom i smislili smo 5 zabavnih i poučnih igara, nakon čega smo jednu od njih (nazvanu Minotaurus Exodus) proveli na ostatku grupe koja je služila kao pokusni kunić kako bismo provjerili funkcionira li igra onako kako smo zamislili. Opipljivi rezultat cijelog treninga je priručnik od 100 stranica na engleskom jeziku s 25 različitih originalnih igara, uputama i refleksijom, koje će biti na objavljene u pdf-u na stanicama Salto-Youth. Za svoj primjerak priručnika, slobodno mi se javite na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Intenzivan rad nije nas spriječio da se zabavljamo i razmjenjujemo iskustva. Tim sudionika iz svake zemlje organizirao je nacionalnu večer, u kojoj su na različite načine predstavljali svoju kulturu (kroz hranu, piće, glazbu, plesove...). Vrijeme našeg boravka u Craiovi poklopilo se sa međunarodnim festivalom lutaka. Sudjelovali smo na svečanom otvaranju, radionicama lutkarskim predstavama tijekom cijelog tjedna. Pokušavajući što više toga proživjeti, "žrtvovali" smo san (naravno!), ali uz odličnu energiju u grupi, međusobnu podršku i kreativne i predivne ljude, ništa nije bilo teško. Umor je ipak uzeo danak, jer se većina nas po povratku kući lagano razboljela, ali svakako je vrijedilo.

Autorica: Mateja Kušić