Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Priopćenje: U svim kazalištima osigurati naraciju i logističko-tehničku podršku za slijepe

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ organizirala je danas online konferenciju pod nazivom "Izazovi konzumiranja kulturnih sadržaja OSI, Hrvatska i EU praksa“ kako bi upozorila na slabu dostupnost prilagodbe kazališnih predstava osobama oštećena vida.

Na konferenciji koja je okupila 40 sudionika govore su održali predstavnici Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba, dok su svoja iskustva u radu sa osobama oštećena vida iznijeli kazališni redatelji i glumci. Druga je ovo od pet online konferencija koje Udruga ZAMISLI organizira u sklopu projekta "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. Projekt financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

 

Kazališni i filmski redatelj, glumac, skladatelj, scenograf i dramaturg Mario Kovač jedini u Hrvatskoj napravio je doktorat na temu metodologije rada sa slijepim osobama u kazalištu.

„U staroj Grčkoj odlazak u kazalište bio je obaveza i plaćale su se kazne ako niste gledali predstave suvremenika, jer je to ujedno bio i sat povijesti, vjeronauka, kulture te međusobnog razumijevanja. U Hrvatskoj se na slijepe osobe koje idu u kazalište još uvijek gleda s dozom predrasuda. No, svako društveno biće ima potrebu za izražavanjem kroz umjetnost i uživanje u kulturi i to terapeutski djeluje na sve – glumce, ali i slijepe osobe koje ostvaruju punu interakciju kroz prilagođenu predstavu“, istaknuo je Mario Kovač.

Udruga Zamisli 2005. godine pokrenula je projekt „Slušam dakle vidim“ kako bi osobama oštećena vida omogućila ravnopravno praćenje kazališnog repertoara u Gradu Zagrebu. Projekt se sastojao od edukacije naratora, kako bi se sav sadržaj mogao prilagoditi osobama oštećena vida, a potom i suradnje s kazalištima koja su prihvatila ovakav način uključenja osoba oštećena vida u kazališni život. Osobe s oštećenjima vida naraciju slušaju kroz slušalice, odnosno prijemnike. Preko tih slušalica slijepe osobe dobivaju određene opise scena kako bi tijek radnje dobio određeni smisao te kako bi imale bolji uvid u samo djelo, a unaprijed pripremljen tekst od strane urednika naratora čitaju studenti glume na Akademiji dramskih umjetnosti ili poznati glumci.

 

„Među prvim naratorima bili su Goran Grgić, glumac iz HNK kao i Damir Markovina, Boris Svrtan, glumac i redatelj iz Gavella te glumice Ankica Dobrić, Dunja Sepčić, Barbara Nola i Kristina Krepela. U 15 godina, za osobe oštećena vida prilagođeno je više od 30 predstava koje je pogledalo više od 50 osoba oštećena vida, a neki se i danas vraćaju u svakoj prigodi. Osim toga, Udruga Zamisli se aktivno posvetila i prilagodbi filmova osobama s oštećenjima vida. Kroz taj segment educirano je 7 urednika naracije i prilagođeno 30 domaćih i stranih filmova. Kako prilagodba kazališnih predstava u Hrvatskoj nije sustavno riješena, ovom konferencijom želimo upozoriti da se u kazalištima osigura minimalni standard koji uključuje logistiku, tehničku opremu i naratore a kao dio redovnog programa financiranja, jer će jedino na taj način osobe oštećena vida biti izjednačene u mogućnostima s ostalim gledateljima“, istaknula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

„S Udrugom Zamisli i slijepim i slabovidnim osobama surađujem već više od 14 godina. Od onda sam puno toga naučila od svih njih o životu, upornosti, ustrajnosti ali i kazalištu i filmu. Za osobe oštećena vida na kazališnim predstavama bila sam narator, snimala naracije za igrane filmove, a stalni sam glumac-suradnik u snimanju naracija za slijepe i slabovidne za filmove Festivala o dječjim pravima. Zahvalna sam na svim tim divnim susretima, iskustvima i znanju koje sam stekla i koji su me učinili ne samo boljom glumicom već prije svega boljim čovjekom“, istaknula je glumica Kristina Krepela.

Slijepi urednici naracije, Albina Žnidar i Danijel Baričević iznijeli su svoje iskustvo i dali prijedloge za određivanje minimalnog standarda i uključivanja direktnog financiranja za osiguravanje prilagodbi u svim kazališnim sadržajima u trenutku nastajanja.