Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Priopćenje: "Osobe s invaliditetom trebaju se više angažirati u društvu"

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ organizirala je danas online konferenciju pod nazivom "Aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, Hrvatska i EU praksa" kako bi upozorila na slab aktivizam osoba s invaliditetom i neuvažavanje njihovih potreba. Na konferenciji koja je okupila 68 sudionika govore su održali predstavnici Grada Zagreba, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te brojne osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske koje su podijelila svoja iskustva.

Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade tom prilikom istaknula je kako je pohvalno što se osobe s invaliditetom o temi aktivizma mladih bave na konstruktivan način te da se i njihov ured u posljednje vrijeme puno otvorio za različite teme mladih. „Ne stojimo više na jednom mjestu, ali imamo još prostora za djelovanje i napredak. Mladi su sastavni dio našeg ureda i kroz zajedničko djelovanje moramo zaštititi njihova prava i ostvariti potrebna poboljšanja. Iako se trenutno bavimo pitanjima vezanim uz pandemiju korona virusom, ne smijemo zaboraviti na svakodnevna pitanja mladih s invaliditetom i u skoroj budućnosti pružiti ćemo priliku da ih izraze i zajedno pronađemo rješenja“, zaključila je Josić.

Aktivizam nije težak zadatak za osobe koje streme promjenama u društvu. Riječ je o ljudima koji pomiču svoje i tuđe granica, za dobrobit društva u cjelini. Aktivisti s invaliditetom ne traže izlike, nego prilike za djelovanje.

„Svakodnevni izazovi za njih su prilika da kreiraju bolju budućnost. Stoga je Udruga Zamisli ovu konferenciju organizirala s ciljem da ukaže na njihov potencijal te da dobiju prilike da ga pokažu i iskoriste. Sve što smo postigli u svom životu to ne bi bilo moguće bez kvalitetne podrške, prije svega obitelji, a onda i udruga. U budućnosti je potrebno graditi kvalitetan sustav rane intervencije i izgradnje sustava podrške da se rastereti obitelj, a država pruži odgovor na zahtjeve politika koje propisuje da se iste i ostvare u zajednici“, zaključila je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge.

alt

„Aktivirao sam se u radu udruga još prije 20-ak godina kao volonter. A kad sam nakon nekog vremena ostao bez posla, bilo mi je jasno da novo zaposlenje neće doći samo od sebe, niti će mi netko nešto ponuditi samoinicijativno pa sam se maksimalno aktivirao u radu udruga, učio kako se razvijaju aktivnosti za članstvo, pišu projekti, stvorio radna mjesta drugima i sebi i postao predsjednik udruge“, istaknuo je Nikola Glibo, predsjednik Centra UP2DATE.

Na konferenciji su mlade osobe s invaliditetom ispričale svoje aktivističke priče kako bi potaknule druge osobe s invaliditetom da se više uključe u civilno društvo te tako doprinesu boljem položaju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

„Sudjelovao sam na brojnim konferencijama u zemlji i inozemstvu na kojima sam usavršio svoje govorničke vještine, znanje stranog jezika i protokole donošenja odluka na UN i EU razinama. Osobe s invaliditetom trebaju se više angažirati u međunarodnim konferencijama, pomicati svoje osobne granice, društvene barijere i podizati vidljivost. Od osam konferencija na kojima sam sudjelovao, uz mene je samo na jednoj konferenciji bila još jedna osoba s invaliditetom. Na svim ostalim bio sam jedini i u tom segmentu vidim potencijal za najveći aktivizam. Osobe s invaliditetom nalaze se u pozitivnoj diskriminaciji i u tom kontekstu se moramo dokazati“, istaknuo je Andrija Tabak, član udruge PUŽ.

alt

Treća je to od pet konferencija koje će Udruga „ZAMISLI“ organizirati u sklopu projekta „Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom“ financiranog od strane Grada Zagreba, čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.