Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Kako je prošlo?

Iznenađenje za početak

Jučer smo svećano otvorili novu sezonu prilagodbe kazališnih predstava za osobe oštećena vida i to predstavom "Filumena Marturano". Izvedbu je posjetilo 12 mladih za koje je Udruga pripremila i malo iznenađenje. Naime, naraciju je čitao ravnatelj GDK-a Gavella, Boris Svrta. Za njega je to bio prvi susret s čitanjem prilagođenoga sadržaja, a nakon predstave dao nam je kratku izjavu:

"Ovo je bilo jedno zanimljivo iskustvo te sam na upit o čitanju naracije pristao s velikim zadovoljstvom. Naša je suradnja primjer dobre prakse i načina kako uključiti i osobe oštećena vida u kazališni život. Iz tog se razloga suradnja nastavila i u novoj sezoni, a nastavit će se i dalje".

O tome što misle o prilagođenom sadržaju upitali smo i sam posjetitelje:"Dobro je da se sve više sadržaja prilagođava osobama s invaliditetom i da ih se uključuje u kreiranje tih sadržaja", izjavio nam je Nijaz, koji je tog dana u GDK Gavelli po prvi put pratio prilagođenu predstavu. "Zahvaljujući naraciji, predstavu sam mogao pratiti potpuno izjednačeno s ljudima koji vide." dodao nam je na kraju.

"Naracija mi se svidjela i mislim da je to veliki korak naprijed u stvaranju jednakih mogućnosti koje svi zagovaraju, ali rijetko osiguravaju. Dobro je što je naracija kreirana u suradnji s korisnicima kojima je namijenjena." komentirala je poslije predstave slabovidna gledateljica Natalija, dok je Marija, također jedna od osoba oštećenoga vida, dodala: "Kad čujem još koji put naraciju, moći ću uspoređivati naracije, sad mi je sve super".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilagođavanju predstava, koje osigurava udruga Zamisli, poseban doprinos su dali djelatnici Centra Up2date koji, osim što sudjeluju u kreiranju programskih knjižica za slijepe, također redovito posjećuju prilagođene predstave, a u velikom broju su nam se pridružili i na otvaranju sezone.

Sljedeća predstava s naracijom na rasporedu je u listopadu. Do tada uživajmo u slavljeničkom raspoloženju nove sezone i nastavku suradnje!