Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Biografija

Mr. sc. Robert Holjevac
HRVATSKI INSTITUT ZA POVIJEST
Opatička 10
10 000 ZAGREB
H R V A T S K A

Robert Holjevac je rođen 25. studenog 1967. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu pohađa u svojem rodnom gradu. Godine 1986. upisuje na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta studij povijesti koji s vrlo visokim prosjekom ocjena završava 1991. godine što mu je omogućilo upis na poslijediplomski studij medievistike na kojem je kao temu svojega magisterija izabrao: "Pokušaji Ivana Stojkovića u stvaranju crkvene unije”. Autoru se ta tema učinila vrlo privlačnom i zanimljivom, kako zbog njezinog interdisciplinarnog karaktera (povijesnog, filozofskog i teološkog), ali isto tako zbog svojega bizantološkog aspekta.

Više...

 

Literatura etc.


Najbolje znamo i najbolji smo svjedoci toga koliko je teže studirati, prikupljati literaturu te je adaptirati našim ppotrebama. Nekada je to bio vrlo mukotrpan posao; i to posao koji su radili nama najbliži iz obitelji ili prijatelji. Razvojem tehnologije i računal(stv)a, došlo je i do pomaka na planu tiflotehnike, a što se tiče dostupnosti i prilagodbe literature, odnosno knjiga. Danas kada se toliko govori o ljudskim pravima; ovih i onih, s više ili manje prava i potreba, kao da je bilo smetnuto temeljno pravo na informaciju i obrazovanje kojima slijepi općenito teže, premda im gotovo uvijek ta dostupnost nije potpuno omogućena, a zbog tehničkih razloga.
Tako, svaka videća osoba može ući u specijaliziranu trgovinu s računalima, pogledati, odabrati, kupiti proizvod (hardware) s pripadajućim softverskim dodacima; I to je to. Kod slijepih I visokoslabovidnih je situacija malo drugačija. Naime, znamo koliko se brzo mijenjaju programi, no prateća podrška za slijepe; govorna jedinica I braični redak) ne prati taj razvoj takvom brzinom.

Više...